Viața de cuplu se schimbă după primul copil

Studiile care au analizat schimbările survenite asupra relației de cuplu încă din timpul sarcinii, arată faptul că timpul petrecut împreună (ca un cuplu) scade, iar conflictele sunt din ce în ce mai dese.

Se pune însă problema dacă aceste schimbări nu ar fi survenit oricum în cuplu (chiar și fără existența unui copil). Este foarte important ca partenerii să se cunoască înainte să pornească pe un drum comun, și mai ales pe un drum unde vor fi un exemplu pentru copilul lor.

Această cunoaștere necesită timp și înțelegere, dar se consideră a fi esențială pentru a avea o relație sănătoasă la nivel psihic cu partenerul.

Timpul petrecut în doi este esențial pentru sănătatea relației, de dorit sa nu se neglijeze rolurile de iubit/iubită după venirea bebelușului, de ce? Pentru că fac parte din ei doi și cu timpul, dacă le ignoră, se vor simți frustrați, atât sentimental/psihic cât și sexual.

Cele mai comune surse de conflict

Cercetătorii au identificat 4 surse principale care generează conflicte între parteneri:

1. Lipsa de somn. Lipsa somnului duce la o stare de iritare accentuată, pierderea în procent de 91% a capacităţii de reglare a emoţiilor (practic, aproape că nu îţi poţi stăpâni deloc emoţiile), declinul activităţilor cognitive şi scăderea cu până la 10% a capacităţii de rezolvare de probleme. Este suficient ca o persoană să fie moderat privată de somn pentru aproape o săptămâna pentru a începe să experimenteze aceste efecte secundare.

2. Izolarea socială. Noul statut de părinte, faptul că mama stă acasă cu copilul şi îl îngrijeşte, faptul că, de multe ori, prietenii de dinainte de apariţia copilului nu mai vizitează cuplul la fel de des, spre deloc, sunt factori care pot duce la izolarea socială. Acest fapt vine şi el cu câteva efecte secundare: sentimentul de singurătate şi de abandon, rutina acelorlaşi lucruri făcute zilnic, lipsa contactului social cu alţi adulţi şi uneori, chiar şi depresie.

3. Încărcarea inegală a treburilor casnice. Realitatea ne arată faptul că o mama care stă acasă şi are grijă de un copil, munceşte mult mai mult decât partenerul care merge doar la servici. În cazul în care, pe lângă îngrijirea copilului, mama are grijă şi de treburile gospodăreşti (spălat, călcat, curăţenie, gătit şi uneori chiar şi reparat diverse lucruri prin casă), încărcarea şi starea să de oboseală pot atinge cote alarmante şi de asemenea, duc la multe conflicte între cei doi parteneri.

4. Depresia. Studiile arată că aproximativ 50% din mame experimentează o stare de tristeţe (numită şi Baby blues) după naştere, stare care dispare în câteva zile. Dar există şi un alt procent (de aproximativ 10-20%) dintre mame care ajung să sufere de depresie. Ele se confruntă cu stări de tristeţe adâncă, disperare, sentimente de lipsă de valoare sau de dezinteres total. Aceste stări pot dura săptămâni sau luni, iar dacă rămân netratate pot duce la sinucidere sau pruncucidere. Important de precizat este şi faptul că aproximativ un sfert din proaspeţii tătici pot suferi şi ei de depresie, iar uneori se poate întâmpla ca ambii parteneri să experimenteze depresia în acelaşi timp, lucru care poate avea efecte grave asupra întregii familii.

Aceste patru motive afectează dinamica cuplului şi a familiei, ducând la conflicte repetate, certuri, stări de ostilitate între cei doi parteneri, acumulare de frustrări şi furie şi probleme care nu îşi găsesc rezolvările. De asemenea, aceste conflicte afectează şi relaţia părinte-copil şi dezvoltarea şi creşterea copilului.




Comment Section
You have to log in or register a new account!
Primul concert din România, dirijat de un robot

Teatrul Naţional Cluj-Napoca va găzdui primul concert caritabil din România dirijat de un robot.

Unii cred că berea mexicană provoacă virusul mortal din China

Tot mai mulți oameni consideră că berea mexicană Corona Extra are legătură cu epidemia de coronavirus care a ucis deja 213 oameni în China.

Zece filme şi seriale de văzut în februarie 2020 pe Netflix

Iată mai jos cele zece filme şi seriale aşteptate de noi pe Netflix în februarie.

Primul val de artişti de la Neversea 2020

Organizatorii Neversea 2020 au anunţat primul val de artişti care vor concerta pe malul mării în luna iulie.

Conacul plăcerilor, de vânzare. Cum arată palatul cu 50 de leagăne pentru sex

Un conac care dispune de propria Cameră roșie, inspirată din filmul „50 de umbre ale lui Grey”, a fost scos la vânzare. Palatul plăcerilor vine și cu un preț pe măsură de indecent: 2,23 de milioane de lire sterline.

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor cu piesa „Godzilla” recitând 229 de cuvinte în 30 secunde.

Azi sărbătorim Ziua prăjiturii cu ciocolată

27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.

Tinder adaugă butonul de panică

Tinder adaugă un buton de panică și alte măsuri de securitate în formatul aplicației.

Când începe Românii au talent. Regulă nouă în acest sezon

Sezonul cu numărul zece al show-ului de talente va lua startul pe 7 februarie, de la 20.30, anunță Pro TV.