De ce se schimbă oamenii după ce se căsătoresc

Odată oficializată relaţia, partenerii se schimbă, vrând-nevrând. Chiar şi persoanele care arătau la începutul relaţiei o atitudine relaxată faţă de partenerii lor pot deveni pe parcurs mai rigizi.

Unele cercetări arată că responsabilităţile rolului de soţ sau soţie sunt definite de contextul socio-cultural din care facem parte şi de cele mai multe ori atunci când intrăm într-un astfel de rol, se schimbă percepţiile noastre cu privire la ceea ce este acceptabil sau nu.

Modelele de familie văzute la părinţi, prieteni sau la televizor îi pot influenţa pe parteneri, de multe ori în mod inconştient.

„Dacă eu am crescut într-o familie în care mama era casnică şi ulterior am avut anumite experienţe negative care au determinat o vulnerabilitate a mea faţă de relaţii, atunci creşte foarte mult posibilitatea să-mi doresc ca şi soţia mea să fie casnică, deoarece acesta este modelul care am văzut că funcţionează şi implică cel mai scăzut nivel de risc pentru relaţie”, explică Gyorgy Gaspar, psiholog la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.

Psihoterapeutul Alina Zevedei confirmă această teorie şi spune că o dată ce ne căsătorim intrăm pe alt soft şi ne dăm seama că devenim ca părinţii noştri.

„Dacă acasă figura paternă era cea de autoritate şi mama nu avea idei, ca bărbat ne aşteptăm ca şi partenera să fie la fel, chiar dacă atunci când eram prieteni nu ne deranja că avea opinia ei. Există un model pentru ce înseamnă soţ şi soţie, aia e normalitatea a ceea ce înseamnă căsnicie. Dacă mama a fost autoritară şi axată pe carieră, fetelor li se va părea lipsit de sens să stea acasa. Bărbaţilor nu li se va părea nefiresc să găteasca dacă mama lor nu avea timp pentru asta”, spune Zevedei.

Se poate întâmpla însă la fel de bine ca tinerii să se ambiţioneze să fie exact opusul părinţilor. Psihologii sunt de părere că „riscurile care apar în urma intrării în aceste roluri variază destul de mult în funcţie de trăsăturile de personalitate ale celor doi parteneri, de flexibilitatea psihologică şi de mesajele primite de la familie, prieteni sau colegi de serviciu.

Discuţiile sincere între parteneri despre aşteptările fiecăruia şi consilierea psihologică premaritală, care-i ajută pe tineri să-şi dezvolte abilităţile necesare pentru a face faţă neînţelegerilor, sunt soluţii care pot face ca un mariaj să meargă.




Comment Section
You have to log in or register a new account!
Primul concert din România, dirijat de un robot

Teatrul Naţional Cluj-Napoca va găzdui primul concert caritabil din România dirijat de un robot.

Unii cred că berea mexicană provoacă virusul mortal din China

Tot mai mulți oameni consideră că berea mexicană Corona Extra are legătură cu epidemia de coronavirus care a ucis deja 213 oameni în China.

Zece filme şi seriale de văzut în februarie 2020 pe Netflix

Iată mai jos cele zece filme şi seriale aşteptate de noi pe Netflix în februarie.

Primul val de artişti de la Neversea 2020

Organizatorii Neversea 2020 au anunţat primul val de artişti care vor concerta pe malul mării în luna iulie.

Conacul plăcerilor, de vânzare. Cum arată palatul cu 50 de leagăne pentru sex

Un conac care dispune de propria Cameră roșie, inspirată din filmul „50 de umbre ale lui Grey”, a fost scos la vânzare. Palatul plăcerilor vine și cu un preț pe măsură de indecent: 2,23 de milioane de lire sterline.

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor cu piesa „Godzilla” recitând 229 de cuvinte în 30 secunde.

Azi sărbătorim Ziua prăjiturii cu ciocolată

27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.

Tinder adaugă butonul de panică

Tinder adaugă un buton de panică și alte măsuri de securitate în formatul aplicației.

Când începe Românii au talent. Regulă nouă în acest sezon

Sezonul cu numărul zece al show-ului de talente va lua startul pe 7 februarie, de la 20.30, anunță Pro TV.