Cele 3 etape de evoluție ale unei relații

Experții în relații de dragoste susțin că există 3 pași prin care trece o relație de cuplu. Acești pași sunt împărțiți pe o durată de aproximativ 6 luni.

Aceste etape constituie mai mult un ghid orientativ decât un set de reguli bine definite și ne ajută să trecem de la o etapă la alta atunci când intrăm într-o relație.

Ordinea etapelor cât și importanța lor nu este întâmplătoare.

Etapa 1 – Atracția

Trebuie sa incep prin a spune ca nu exista dragoste la prima vedere ci atractie sexula la prima vedere. Atunci cand intalnim o persoana care ne-ar interesa pentru o relatie ceea ce se declanseaza este atractia. Aceasta are diferite forme si explicatii: fluturi in stomac, gasim persoana interesanta, curiozitate si tot felul de emotii care ne sunt declansate si intreptate fata de persoana respectiva.

Acesta etapa este legata de o parte a creierului nostru numita creierul reptilian, ce este responsabil cu functiile primare ale corpului cum ar fi supravietuirea si reproducerea. Se afla in mijlocul creierului sub forma unei amigdale fiind cel mai mic si se deosebeste de celelalte doua prin viteza de reactie. Ne da acel impuls sa ne apropiem sau sa fugim cand intalnim pe cineva.

Durata acestei etape incepe de la prima intalnire, oriunde s-ar intampla ea, si continua aproape o luna, timp in care dorinta fata de viitoarea sau viitorul partener creste fiind bombardati de diferiti hormoni ce cresc dorinta si atractia.

Etapa 2 – Iubirea

Acesta etapa este una mai linistita fata de cea a atractiei si se deosebeste prin faptul ca apar sentimente fata de cealalta persoana. Acestea dau o alta dimensiune relatiei si ne umple de fericire creand in noi acea nevoie de celalalt.

Iubirea se adauga atractiei in a doua luna si continua impreuna pe parcursul lunilor a 2-a si a 3-a.

In tot acest timp traim acele momente de euforie in care simtim ca plutim si ca viata este mai frumoasa ca niciodata.

Responsabil pentru iubire este al doilea creier, creierul limbic care se ocupa de dorinte si emotii. Pentru ca este mai mare il acopera pe primul si joaca un rol important in perceptiile noastre ajutandu-ne in deciziile pe care le luam.

Etapa 3 – Implicarea

Aceasta ultima etapa este cea pe care o vor majoritatea, o relatie de lunga durata alaturi de persoana care ne atrage si pe care o iubim. Cu totii dorim sa oferim ce avem mai bun intr-o relatie, sa intemeiem o familie si sa traim fericiti bucurandu-ne de frumusetile vietii.

Pentru a ajunge la acesta dorinta de implicare pe termen lung relatia trebuie sa treaca prin celelalte doua etape. Atractia si iubirea nu dispar ci relatia se maturizeaza si acea euforie initiala se mai domoleste lasandu-ne sa vedem mai “clar” cum merg lucrurile si sa decidem in ce directie sa ne indreptam.

In aceasta etapa vedem ca e vorba despre decizii, adica un proces logic in comparatie cu primele. Partea logica este lasata in responsabilitatea neocortex-ului, adica noul creier. Acesta este cel pe care il vedem cel mai des in imagini, plin de circumvolutiuni, pentru ca le imbraca pe celelalte doua.

Este cel mai nou aparut in procesul nostru de evolutie si este principala diferenta dintre noi oamenii ca specie si celelalte mamifere.

Decizia de implicare pe termen lung alaturi de un partener/a apare dupa primele 3 luni de relatie si dureaza pana in luna a 6-a. In tot acest timp relatia se maturizeaza si cei doi ajung sa se cunoasca la un nivel care sa le permita sa doreasca mai mult de la relatia respectiva.

Ca un rezumat, vedem ca o relatie incepe cu chimie si continua cu emotii pentru a se maturiza cu logica.




Comment Section
You have to log in or register a new account!
Primul concert din România, dirijat de un robot

Teatrul Naţional Cluj-Napoca va găzdui primul concert caritabil din România dirijat de un robot.

Unii cred că berea mexicană provoacă virusul mortal din China

Tot mai mulți oameni consideră că berea mexicană Corona Extra are legătură cu epidemia de coronavirus care a ucis deja 213 oameni în China.

Zece filme şi seriale de văzut în februarie 2020 pe Netflix

Iată mai jos cele zece filme şi seriale aşteptate de noi pe Netflix în februarie.

Primul val de artişti de la Neversea 2020

Organizatorii Neversea 2020 au anunţat primul val de artişti care vor concerta pe malul mării în luna iulie.

Conacul plăcerilor, de vânzare. Cum arată palatul cu 50 de leagăne pentru sex

Un conac care dispune de propria Cameră roșie, inspirată din filmul „50 de umbre ale lui Grey”, a fost scos la vânzare. Palatul plăcerilor vine și cu un preț pe măsură de indecent: 2,23 de milioane de lire sterline.

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor cu piesa „Godzilla” recitând 229 de cuvinte în 30 secunde.

Azi sărbătorim Ziua prăjiturii cu ciocolată

27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.

Tinder adaugă butonul de panică

Tinder adaugă un buton de panică și alte măsuri de securitate în formatul aplicației.

Când începe Românii au talent. Regulă nouă în acest sezon

Sezonul cu numărul zece al show-ului de talente va lua startul pe 7 februarie, de la 20.30, anunță Pro TV.