Cat de sanatos este sa fii vegetarian?

Trend sau sănătate curată? Regimul vegetarian este adoptat de tot mai mulți oameni dornici să prevină bolile. Problema este că puțini știu să se alimenteze cu adevărat sănătos atunci când renunță la proteinele de origine animală, iar asta le poate pune sănătatea în pericol.

Alimentația vegană cuprinde doar alimente de origine exclusiv vegetală, există și alte tipuri de regimuri alimentare vegetariene care cuprind și surse de alimente de origine animală, cum sunt lacto-ovo-vegetarienii sau lacto-pesto și diverse alte variante.

Alimentatia vegana este sănătoasă cu condiția să fie echilibrată, adică să aducă toți nutrienții necesari organismului. Există nenumărate studii care au demonstrat că regimul alimentar vegetarian bine echilibrat poate scădea riscul de apariție al unor boli precum obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau anumite forme de cancer sau în cazul în care acestea sunt deja prezente le poate îmbunătăți în mod pozitiv evoluția.

Alimentația echilibrată nu ține de opțiunea de a consuma sau nu alimente de proveniență animală, ci ține de calitatea alimentelor pe care alegem să le consumăm, cantitatea în care le vom consuma și varietatea acestora. 


Dietă vegană poate fi şi nesănătoasă 

 Practic poți fi vegan, poți să elimini proteinele de origine animală, dar să nu ai o alimentație sănătoasă.

 Atunci când vorbim de alimentație dezechilibrată - definită că fiind bogată în calorii, grăsimi nesănătoase sau zahăr - fie că vorbim de una care conține surse de proteine animale, fie că vorbim de una care nu conține aceste surse, ea produce un deserviciu organismului.


Vegetalele cu cele mai multe proteine

Pot fi impartite in patru grupe alimentare. Prima grupa alimentară este destinată produselor din soia, a doua grupă este destinată cerealelor, a treia leguminoaselor din care fac parte mazărea, lintea, năutul și fasolea boabe și ultima grupă este destinată alimentelor din categoria nuci și semințe.

Aminoacizii se gasesc sau nu in proteinele de origine vegetala?

Soia s-ar afla detașat pe prima poziție. Fiecare aliment își aduce contribuția la o alimentație echilibrată. Contează foarte mult să avem varietate pentru a ne acoperi întreg necesarul zilnic de nutrienți. Daca o persoana este vegana si mananca din toate grupele de alimente, nu ar trebui sa se ingrijoreze, exista toti aminoacizii esentiali in acestea.


Deficitul de B12 este cel mai frecvent întâlnit în cazul alimentației vegane, care este exclusiv bazată pe legume. În cazul lacto-ovo-pesto vegetarienilor, ei reușesc să își acopere necesarul de B12 prin consumul produselor.

Producătorii comerciali adaugă această vitamina B12 în anumite produse alimentare destinate vegetarienilor, dar cum la noi în țară acest segment de produse nu este foarte bine dezvoltat, atunci varianta cea mai sigură în cazul multor persoane ar fi suplimentarea cu B12.


Cea mai frecventă greseala in alimentatia vegana este că din lipsa timpului, se apelează la diverse produse alimentare procesate de tipul covrigeilor, biscuiților, pateurilor vegetale. Din păcate, multe dintre aceste produse conțin grăsimi nesănătoase de tip trans, obținute artificial prin hidrogenare, sau conțin zahăr sau alți înlocuitori, precum și diverși aditivi alimentari, care pot contribui la creșterea în greutate sau pot afecta într-un alt mod starea de sănătate. Alimentația vegetariană presupune o anumită conduită alimentară, să prioritizăm acest aspect legat de mese, să ne rupem puțin din timpul nostru și să venim și cu un pic de creativitate pentru a ne organiza și a ne prepara mesele.





Comment Section
You have to log in or register a new account!
Primul concert din România, dirijat de un robot

Teatrul Naţional Cluj-Napoca va găzdui primul concert caritabil din România dirijat de un robot.

Unii cred că berea mexicană provoacă virusul mortal din China

Tot mai mulți oameni consideră că berea mexicană Corona Extra are legătură cu epidemia de coronavirus care a ucis deja 213 oameni în China.

Zece filme şi seriale de văzut în februarie 2020 pe Netflix

Iată mai jos cele zece filme şi seriale aşteptate de noi pe Netflix în februarie.

Primul val de artişti de la Neversea 2020

Organizatorii Neversea 2020 au anunţat primul val de artişti care vor concerta pe malul mării în luna iulie.

Conacul plăcerilor, de vânzare. Cum arată palatul cu 50 de leagăne pentru sex

Un conac care dispune de propria Cameră roșie, inspirată din filmul „50 de umbre ale lui Grey”, a fost scos la vânzare. Palatul plăcerilor vine și cu un preț pe măsură de indecent: 2,23 de milioane de lire sterline.

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor cu piesa „Godzilla” recitând 229 de cuvinte în 30 secunde.

Azi sărbătorim Ziua prăjiturii cu ciocolată

27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.

Tinder adaugă butonul de panică

Tinder adaugă un buton de panică și alte măsuri de securitate în formatul aplicației.

Când începe Românii au talent. Regulă nouă în acest sezon

Sezonul cu numărul zece al show-ului de talente va lua startul pe 7 februarie, de la 20.30, anunță Pro TV.