5 IDEI DIN „SEXUALITATE ȘI SOCIETATE” CARE M-AU INTRIGAT CEL MAI TARE

Fiind inspirat de Emil Cioran, care la vârsta de 56 de ani recunoștea că nu i-a adus sexualității omagiul pe care îl merită, Andrei Oișteanu a cercetat o întreagă problematică a sexualității și a dorit să demonstreze felul în care mecanismele sociale, morale și culturale sunt influențate de aceasta.

La fel ca în cadrul Narcoticelor, autorul realizează un studiu comparativ, la capătul căruia, istoria și religia creează o legătură indestructibilă cu literatura. Întreg conceptul este prezentat încă din Antichitate și ia amploare în zilele noastre. Multiple asemănări se vor regăsi în cadrul obiceiurilor pe care oamenii le-au purtat cu ei de-a lungul timpului și la care nici până astăzi nu au renunțat. Este vorba, deci, despre mentalitatea colectivă.

Autorul își apără încă de la început alegerea legată de felul în care este structurată cartea:

Și totuși, nu cumva este abuziv să pun împreună, pe aceeași pagină, epopeea lui Ghilgameș și vreun poem licențios scris de Eminescu, o legendă consemnată de Herodot și un obicei nupțial din cultura tradițională românească, o cutumă sexuală atestată în Antichitatea mediteraneană și o nuvelă a lui Vasile Voiculescu? Eu cred că nu.

Din punctul meu de vedere, modul în care Oișteanu prezintă întreaga temă nu este nicidecum abuziv. Cartea de față nu poate fi numită altfel decât necesară pentru societatea actuală.

Am ales 5 idei despre sexualitate care m-au intrigat cel mai tare din întregul volum:

 

Seniorul avea dreptul să se culce cu miresele virgine în noaptea nunții

Ius primae noctis se referă la dreptul seniorului de a se culca în noaptea nunții cu miresele de pe domeniul său, etalându-și astfel puterea.

Un exemplu elocvent ce surpinde această idee este reflectat de Epopeea lui Ghilgameș. Ghilgameș nu posedă altceva decât un drept pe care numai suveranul îl poate avea de a deflora fecioarele în noaptea nunții.

Femeilor hărăzite să fie soții

El [=Ghilgameș] cel dintâi le ia fecioria:

doar după aceea vine la rând mirele!

Așa s-a hotărât prin voința zeilor:

De când i s-a tăiat buricul,

Așa i-a fost hărăzit!

Până și în Vechiul Testament „fii lui Dumnezeu” se culcau cu toate fetele pe care le alegeau. Însuși regele David dezvirigna feciaorele din tot ținutul Israel. Aflat la bătrânețe, nu a reușit să treacă proba potenței sexuale și anume, dezvirginarea unei tinere foarte frumoase, pe nume Abisac. Astfel, s-a purtat o luptă între cei doi fii ai săi, Solomon și Adonias. Cel dintâi îl învinge pe fratele său și urmează să treacă aceeași probă a potenței sexuale prin dezvirginarea fecioarei Abisac.

Zeii și eroii mitici nu se mai săturau de sex

Exista încă de pe atunci un lung proces al imitației. Servitorii își imită dregătorii, iar aceștia îi imită pe regi. Regii se raportează la zei, iar zeii la Zeus, cel mai mare desfrânat și violator din panteon. Putem remarca aici o paralelă între cele două regate : cel pământesc și cel ceresc. În mod paradoxal, nu oamenii imită sexualitatea zeilor, ci invers.

Nici eroii mitici nu se lasă mai prejos. De pildă, Hercules dezvirginează într-o noapte aproximativ cincizeci de fete ale regelui Thespios al Beoției:

Heracles- relatează Pausanias- s-a împreunat într-o singură noapte cu cele cincizeci de fiice ale lui Thespios, afară de una, care s-a opus. El a considerat refuzul ei drept o jignire și a condamnat-o să rămână fecioară toată viața ei și să-i fie slujitoare.

Dacă soția ți-era infidelă, aveai dreptul s-o ucizi

Uciderea soției necredincioase este un motiv literar ce a dăinuit până în epoca romantică. În poemul Țiganii de Pușkin, Alecu își omoară soția infidelă, țiganca Zamfira și pe amantul ei.

– Aici voi veți muri iubind !
Alecu groaznic a strigat,
S-a repezit și a și dat
În inimă cu iataganul
Mort a căzut atunci țiganul.

Gestul soțului nu arată altceva decât o cruntă răzbunare. Acest avea și dreptul, dar și datoria să-și ucidă soția necredincioasă. Ne amintim aici viziunea despre dragoste pe care o promova eroul camilpetrescian, Ștefan Gheorghidiu. În momentul în care bănuia că Ela îl înșală, impulsurile sale erau asemănătoare cu cele ale personajului creat de Pușkin. În acest caz se remarcă sintagma drept de viață și de moarte unul asupra celuilalt. Cu alte cuvinte, soția intră, asemenea unui obiect, în posesia soțului.

Fetele erau doar niște obiecte sexuale și nimic mai mult

Cu excepția sexualității, cartea lui Andrei Oișteanu tratează și un alt subiect, și anume, condiția femeii ce transpare din povestea suveranului persan Șahriar.

Fiind înșelat, acesta își ucide soția și amantul, chiar în patul în care se întâmplase păcatul. Ulterior, fetele din întreg imperiu sunt dezvirginate și ucise. După ce le răpea fecioria, suveranul le omora pe copile, astfel încât ele să nu-l mai poată înșela. Și aici putem remarca o cutumă sexuală de tip ius primae noctis. În limba persană Șahriar nu înseamnă altceva decât mare rege sau șah ce avea întâietate în deflorarea tinerelor fete. Se observă felul în care femeia nu se bucura pe atunci de vreun statut. Pentru suveranul Șahriar reprezenta doar un obiect sexual, neavând vreun criteriu după care realiza această selecție a fetelor. Unele erau fete simple, altele cadâne sau chiar sultane.

Vaginul cu dinți – un organ sexual suprarealist

Mircea Eliade a denumit complexul magico-ritual, vagina dentata, ale cărui urme pot fi găsite într-o legendă a indienilor americani. Eroul legendei este invitat de o femeie să se culce cu ea. Bărbații care au trecut anterior pe la aceasta, muriseră, deoarece se spunea că femeia avea vaginul dotat cu dinți ascuțiți. Ce face pentru a se apăra protagonistul? Îi introduce bețe în vagin și aproape toți dinții se rup. Așadar, nu a putut îndepărta pe deplin pericolul. Strâns legate de această legendă sunt și versurile lui Jim Morrison, numit de către Oișteanu poetul șaman. Liderul trupei The Doors scrie la un moment dat niște rânduri ce pot face referire la complexul castrării, al vaginofobiei :

Ca strămoșii noștri/ Indienii/ Aceeași frică de sex.

Motivul vagina dentata este prezent nu numai la indienii nord-americani, ci și la triburile din America de Sud, Guyana, Paraguay, Bolivia și Brazilia. Este cunoscut faptul că primii bărbați din lume nu au putut să facă dragoste cu femeile lor pentru că vaginul era prevăzut cu dinți. Împerecherea a putut să aibă loc după ce un erou al tribului a rupt dinții din uterul femeilor.

Cu excepția celor cinci idei care mi-au atras atenția, cititorul va putea găsi și alte subiecte la fel de interesante precum: literatura erotică în epocă de tranziție, etalarea publică a potenței sexuale, fecioara veninoasă, împreunări sexuale silite și altele.

În mod cert ne putem da seama că ceea ce a realizat Oișteanu împreună cu cercetarea sa amplă și îndelungată nu este altceva decât o capodoperă ce are în centrul său Omul- cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii și, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii.





Comment Section
You have to log in or register a new account!
Primul concert din România, dirijat de un robot

Teatrul Naţional Cluj-Napoca va găzdui primul concert caritabil din România dirijat de un robot.

Unii cred că berea mexicană provoacă virusul mortal din China

Tot mai mulți oameni consideră că berea mexicană Corona Extra are legătură cu epidemia de coronavirus care a ucis deja 213 oameni în China.

Zece filme şi seriale de văzut în februarie 2020 pe Netflix

Iată mai jos cele zece filme şi seriale aşteptate de noi pe Netflix în februarie.

Primul val de artişti de la Neversea 2020

Organizatorii Neversea 2020 au anunţat primul val de artişti care vor concerta pe malul mării în luna iulie.

Conacul plăcerilor, de vânzare. Cum arată palatul cu 50 de leagăne pentru sex

Un conac care dispune de propria Cameră roșie, inspirată din filmul „50 de umbre ale lui Grey”, a fost scos la vânzare. Palatul plăcerilor vine și cu un preț pe măsură de indecent: 2,23 de milioane de lire sterline.

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor

Eminem a intrat în Cartea Recordurilor cu piesa „Godzilla” recitând 229 de cuvinte în 30 secunde.

Azi sărbătorim Ziua prăjiturii cu ciocolată

27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.

Tinder adaugă butonul de panică

Tinder adaugă un buton de panică și alte măsuri de securitate în formatul aplicației.

Când începe Românii au talent. Regulă nouă în acest sezon

Sezonul cu numărul zece al show-ului de talente va lua startul pe 7 februarie, de la 20.30, anunță Pro TV.